Leven wij nu echt in een democratie waarbij ‘vrije meningsuiting’ hoog in het vaandel staat? Of is hier sprake van ‘schijnvrijheid’ en moet je tegenwoordig oppassen bij elk woord die je schrijft of uitspreekt?

De onnodige, onacceptabele en vreselijke dood van een mens mond heel begrijpelijk uit in een felle discussie over racisme. Maar wat ook absoluut onacceptabel is zijn de uit de hand gelopen demonstraties, vernielingen en plunderingen. Dit soort wangedrag wordt in de media zwaar onderbelicht en verdient juist net zoveel aandacht. Wij gaan zo gemakkelijk van het ene uiterste over in het andere. Voordat je het weet gaat de terechte verontwaardiging over racisme ineens over in demonstraties tegen slavernij met een complete Middeleeuwse beeldenstorm tot gevolg.

Vanmorgen onder het genot van een kopje koffie met de zaterdagkrant voor mij, kwam ik als eerste de column van Özcan Akyol tegen. Wat knap dat hij zo kernachtig kan beschrijven wat er aan de hand is. Hij schreef onder andere: “De grootste leugen van de laatste jaren is dat je in dit land helemaal niets meer mag zeggen. Alles en iedereen brult naar hartenlust.” En: “Precies om deze reden is het publieke debat sterk gepolariseerd, met vooral aandacht voor extreem aan de flanken.”

Met elk woord ben ik het ontzettend eens! Özcan verwoord zijn mening op een respectvolle en subtiele manier. En ‘wij allochtonen’ mogen zeker wat roepen. Tenslotte heeft een deel van mijn Indische voorouders in een soort ‘feodaal tijdperk’ geleefd onder het Koloniale bewind van de Staat der Nederlanden. Zie jij die nu ook massaal de straat op gaan of heb ik iets gemist?

Aandacht vragen voor discriminatie en racisme is prima. Echter zijn sommige mensen een kei in het uit het verband rukken van feiten en het intensief stimuleren van extreem ‘kuddegedrag’.

Wat ik niet begrijp is waarom zij zich zo druk maken over ons grondrecht van demonstreren maar niet over het recht op vrije meningsuiting. Er zijn mensen die door het geven van hun vrije mening zelfs worden bedreigd! Men zou toch bijna een fobie ontwikkelen wanneer iemand op een dreigende toon, vraagt: Wát zegt u?

Covid-19 schijnt besmettelijk te zijn maar achter de kudde aanlopen ook.