Ik heb een praktijk en kantoor aan huis. Sinds bijna drie weken werkt mijn vrouw ook op kantoor. Zij heeft haar eigen bureau en is deze inmiddels als professionele werkplek ingericht met alle daarbij behorende apparatuur en communicatie- c.q. verbindingsmiddelen.
Via ‘Videocalls’ hebben wij privé en zakelijk contact met anderen en houden wij videoconferenties of hebben consulten met cliënten. Het is net echt allemaal.

Nou lees ik de laatste tijd veel over thuis werken en hoe mensen elkaar in de haren vliegen terwijl anderen het juist samen erg naar hun zin hebben. Er poppen zelfs advertenties op van advocaten die mensen bij een echtscheiding van dienst willen zijn. Toeval of een ondernemer die zijn/haar kansen pakt en het niet zo nauw neemt met beroepsethiek. ‘De ene zijn dood is ten slotte de andere zijn brood’, zeg maar.
Mijn devies is: ‘maak er samen wat moois en gezelligs van’. Zet de ‘nood om in een deugd’.
Wel een paar dingetjes in de gaten houden. Probeer het dagelijkse werkritme in stand te houden. Zorg dat de werkomstandigheden aanzienlijk prettiger zijn dan wat er op de werkplek aangeboden kan worden. Aangetoond is dat dit de productiviteit en kwaliteit van het werk verhoogd. Er is namelijk veel minder stress. Je komt nooit te laat op je werk en staat niet volledig opgefokt in de file. Op je fiets springen om door weer en wind je ploeterend je naar je werk te begeven behoort ook tijdelijk tot het verleden.
Blijf wel in de gaten houden dat je op tijd opstaat en je dagelijkse (werk-)kloffie aan hebt. Loop dus niet het grootste deel van de dag in je ‘huispakje’ rond te dwalen. En vergeet het ontbijt en de pauzes niet. Heel belangrijk en een prima moment om kort jouw dagelijkse actieplan door te nemen of bij te stellen of om lekker op te laden.

Naast het werken claimen wij vaak onze persoonlijke ruimte. Wat ruimte voor jezelf nemen dus. Niemand heeft namelijk gezegd dat je alles persé samen moet doen? Onder normale omstandigheden zit je toch ook niet de hele dag op elkaars lippen.
Wij springen om de andere dag op de ‘hometrainer’ en hangen daarna aan de diverse gewichten in onze eigen ‘sportruimte’. Ik moet wel eerlijk bekennen dat mijn vrouw een stuk fanatieker is dan ik. Ter compensatie maak ik wel dagelijkse een paar keer een wandeling met onze honden.

Je begrijpt dat wij elkaar zeker niet in de haren vliegen. Integendeel! Het is zelfs gezellig! Wij genieten er eigenlijk wel van. Dat hebben de afgelopen weken wel aangetoond.

Mis je echter de ‘praatjes pot’ bij de drankautomaat of in de kantine? Dan hebben wij mogelijk een alternatief voor jou!

Onze keuken is tijdens de crisis en gedurende kantoortijden inmiddels ingezet als ‘kantine’. Daar vinden de pauzes plaats, hebben wij interessante gesprekken en worden overheerlijke lunches voorbereid. De catering wordt ook door ons verzorgd en geeft dit taakaccent naast onze oorspronkelijke hoofdfuncties een uiterst voldaan gevoel. Wij weten inmiddels dat gevarieerde multifunctionaliteit, energie en arbeidssatisfactie kan opleveren. Zo voelt dat dan ook voor ons.

Zodra de Coronacrisis voorbij is willen wij echter wel een soort ‘afbouwregeling’ bij de werkgever van mijn vrouw afdwingen.
Na weken c.q. maanden van intensieve en vooral gezellige samenwerking is er als collega’s tenslotte toch een bepaalde, warme band ontstaan. Een ‘team-plus-gevoel’, zou je kunnen zeggen. Je kunt daarom niet (al was het maar voor een dagdeel) zomaar ineens abrupt van elkaar worden gescheiden! Dat kan iedereen toch begrijpen?

 Blijf gezond, wees geduldig en hulpvaardig.